Lexo për 30 pasurit shtetërore që nuk i keni ditur deri tani për Ukrainën

🇺🇦 Ukraina – Për ata që pyesin: “Pse është e rëndësishme Ukraina?”
Është një nga vendet më të mëdha në Evropë për nga territori me 41 milionë njerëz me arsim të lartë të motivuar për të punuar. Si renditet kombi i Ukrainës:

– I pari në Evropë në rezervat e provuara të mineralit të uraniumit të rikuperueshëm;
– Vendi i dytë në Evropë dhe vendi i 10 në botë për sa i përket rezervave të xehes së titanit;
– Vendi i dytë në botë për sa i përket rezervave të eksploruara të xeheve të manganit (2.3 miliardë ton, e barabartë me 12% të rezervave botërore);
– Rezervat e 2-të më të mëdha të mineralit të hekurit në botë (30 miliardë tonë);
– Vendi i dytë në Evropë për sa i përket rezervave të xehes së merkurit;
– Vendi i 3-të në Evropë (vendi i 13-të në botë) në rezervat e gazit argjilor (22 trilion metra kub)
– E katërta në botë për vlerën totale të burimeve natyrore;
Vendi i 7-të në botë në rezervat e qymyrit (33.9 miliardë ton)

🌾 Ukraina është një vend bujqësor:

– I pari në Evropë për nga sipërfaqja e kultivueshme;
– Vendi i 3-të në botë për zonën e tokës së zezë (25% e vëllimit botëror);
– Vendi i parë në botë në eksportet e lulediellit dhe vajit të lulediellit;
– Vendi i dytë në botë në prodhimin e elbit dhe vendi i 4-të në eksportet e elbit;
– Prodhuesi i tretë më i madh dhe eksportuesi i katërt më i madh i misrit në botë;
– Prodhuesi i 4-të më i madh i patates në botë;
– Prodhuesi i 5-të më i madh i thekrës në botë;
– Vendi i 5-të në botë në prodhimin e bletëve (75,000 ton);
– Vendi i 8-të në botë në eksportet e grurit;
– Vendi i 9-të në botë në prodhimin e vezëve të pulës;
– Vendi i 16-të në botë në eksportet e djathit.
– Ukraina mund të plotësojë nevojat ushqimore të 600 milionë njerëzve.

🏭 Ukraina është një vend i industrializuar:

– I pari në Evropë në prodhimin e amoniakut;
– 2-е Sistemi më i madh i gazsjellësit në botë dhe i 4-ti më i madhi në botë (142.5 miliardë metra kub kapacitet prodhues gazi në BE);
– I treti më i madhi në Evropë dhe i 8-ti më i madhi në botë për sa i përket kapacitetit të instaluar të centraleve bërthamore;
– Vendi i 3-të në Evropë dhe i 11-ti në botë për gjatësinë e rrjetit hekurudhor (21700 km);
– Vendi i 3-të në botë (pas Shteteve të Bashkuara dhe Francës) në prodhimin e gjurmuesve dhe pajisjeve gjurmuese;
– Eksportuesi i tretë më i madh i hekurit në botë
– Eksportuesi i 4-të më i madh i turbinave për termocentralet bërthamore në botë;
– Prodhuesi i katërt botëror i raketave;
– Vendi i 4-të në botë në eksportet e argjilës
– Vendi i 4-të në botë në eksportet e titanit
– Vendi i 8-të në botë në eksportet e mineraleve dhe koncentrateve;
– Vendi i 9-të në botë në eksportet e produkteve të industrisë së mbrojtjes;
– Prodhuesi i 10-të më i madh i çelikut në botë (32.4 milion ton). MARRE NGA : INA oNLINE

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x